EJLog

EJLog is een logistiek opleiding met een Europees erkend examen van de ELA (= European Logistics Association. ELA is een samenwerkingsverband van 30 logistieke vakverenigingen in geheel Europa. ELA heeft een standaard vastgesteld voor het examenniveau van EJLog, ESLog en EMLog.

EJLog, ESLog en EMLog

 • EJlog staat voor European Junior Logistician. In deze blog vind je meer informatie over EJLog.
 • ESLog staat voor European Senior Logistician. In de volgende blog vind je meer informatie over ESLog.
 • EMLog staat voor European Master Logistician. Dit is een Europees examen op Master (academisch) niveau.

De vakverenigingen in Europa hebben deze standaard afgesproken om diploma’s van logistiekelingen in Europa beter met elkaar te kunnen vergelijken. Anders gezegd: Heb je EJlog, dan weet iedere werkgever in Europa wat je kent en kunt.

Trainingen in de logistiek opleiding EJLog

Voor EJLog moet je 4 traingen afronden. Deze kun je kiezen uit de volgende 7 trainingen:

 1. Basis Concepten Integrale Logistiek (Eng: Basic Supply Chain Concepts)
 2. Basis Managementvaardigheden (Eng: Core Management Skills)
 3. Magazijnbeheer (Eng: Warehouse Management)
 4. Voorraadbeheer (Eng: Inventory Management)
 5. Transportbeheer (Eng: Transport Management)
 6. Productieplanning (Eng: Production Planning)
 7. Verwerving en inkoop (Eng: Sourcing and Procurement

De inhoud van de specifieke trainingen worden op afzonderlijke pagina’s nader toegelicht. Klik hiervoor op bovenstaande links.

De trainingen Basis Concepten Integrale Logistiek en Basis Managementvaardigheden zijn verplicht. Uit de overige trainingen kun je dan nog 2 trainingen kiezen naar eigen interesse of behoefte. Zo kun je je eigen logistiek opleiding EJLog samenstellen.

Per training doe je examen EJLog bij de VLM – Vereniging Logistiek Management. Bij een voldoende voor het examen ontvang je per training een certificaat. Heb je 4 trainingen afgerond, dan krijg je de internationaal erkende titel European Junior Logistician (EJLog).

Omdat Ejlog een Europees erkende logistiek opleiding is worden de trainingen ook wel in het Engels genoemd. De Engelstalige modules staan achter de Nederlandstalige namen. Trainingsmateriaal en examen is overigens in het Nederlands.

In folders, brochures en op internet kom je misschien nog de volgende indeling van trainingen tegen:

 1. Integrated Logistics Skills
 2. People Skills
 3. Resource Skills
 4. Materials Management
 5. Transport Skills
 6. Inventory Management Skills
 7. Warehousing Skills

Dit is een oude indeling. Eind 2010 is er een nieuwe indeling gekomen. Mensen die al gestart waren, konden de trainingen die ze behaald hadden overzetten naar de nieuwe trainingen.

Examen EJLog

Bij de logistiek opleiding EJLog doe je na iedere training een examen. Dit examen is in het Nederlands en wordt afgenomen door VLM (Vereniging Logistiek Management). Voor examens moet je je ook aanmelden bij VLM. Er is in de regel drie keer per jaar de mogelijkheid om een examen te doen. De examendata zijn vaak eind maart, eind juni en begin december. Kijk voor de exacte examendata en inschrijven op de VLM-site. Het examen wordt gehouden op een centrale plaats in Nederland. Het examen duurt een uur en bestaat uit 20 meerkeuzevragen en 4 open vragen.

Voor wie is EJLog

EJlog is, qua inhoud en niveau, te vergelijken met een MBO logistiek opleiding. EJLog is dan ook vooral geschikt voor mensen die misschien al wel een MBO-opleiding hebben gedaan, maar niet op logistiek gebied. EJLog is voor hen juist een kans om logistieke kennis op te doen.
Ook is de logistiek opleiding EJlog geschikt voor mensen die (nog) geen MBO-diploma op zak hebben, maar al wel ervaring in de logistiek hebben. Met EJlog kunnen deze mensen hun ervaring omzetten in een algemeen geaccepteerd diploma. Het grote voordeel van EJlog is namelijk dat het bij veel logistieke werkgevers bekend is.

EJLog is vooral bedoeld voor planners, inkopers, voorraadbeheerders en logistiek medewerkers op uitvoerend niveau en voor leidinggevenden van een logistieke afdeling.

Voor EJLog is geen toelatingseis. Iedereen mag de training volgen en het examen doen. Het is wel een plus als je MBO-niveau hebt (door opleiding of ervaring) of als je ervaring in de logistiek hebt.

Verschil EJLog en ESLog

Het verschil tussen EJLog en ESLog is vooral, ….

 • EJLog is op MBO-niveau en vooral gericht op het opdoen van kennis van logistiek. Het begrijpen van diverse logistieke theorie.
 • ESLog is op HBO-niveau en vooral gericht op het opdoen van kennis van logistiek en deze kennis kunnen toepassen.

 

Meer over online training in de verschillende EJLog modules vind je op onderstaande pagina’s:

 1. Basis Concepten Integrale Logistiek
 2. Basis Managementvaardigheden
 3. Magazijnbeheer
 4. Voorraadbeheer
 5. Transportbeheer
 6. Productieplanning
 7. Verwerving en inkoop