Welke logistiek opleiding kan ik het beste volgen?

Logistiek is een interessant vak met veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Met de juiste logistiek opleiding of training vergroot je je mogelijkheden.

Er zijn vele logistiek opleidingen en trainingen. De vraag is welke je het beste kunt volgen. In deze blog een overzicht van de belangrijkste logistiek opleidingen en trainingen op MBO- en HBO-niveau in Nederland.
De belangrijkste logistiek opleidingen en trainingen in Nederland zijn: MBO Logistiek, HBO Logistiek, APICS CPIM, APICS CSCP, EJLog en ESLog.

MBO Logistiek

MBO Logistiek kun je volgen aan diverse MBO scholen in Nederland. MBO Logistiek is er in niveau 2, 3 en 4. In zijn algemeen: hoe hoger het niveau, hoe hoger de toelatingseisen zijn, hoe meer theorie je krijgt.
MBO Logistiek niveau 2 leidt in de regel op tot logistiek medewerker. Je werkt dan in een magazijn en houdt je bezig met het opslaan, verzamelen, lossen, laden en vervoeren van goederen. MBO Logistiek 4 leidt op tot teamleider logistiek en dan geef je leiding aan een logistieke afdeling, vaak als meewerkend voorman.

Een MBO Logistiek opleiding duurt meestal 2 of 3 jaar. Je kunt MBO Logistiek volgen in BOL, BBL of deeltijd. Bij BOL (Beroepsopleidende Leerweg) ga je de hele week naar school en loop je tijdens je opleiding stage. Bij BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) ben je aan het werk en ga je meestal 1 of 2 dagen per week naar school. Bij deeltijd volg je de opleiding in de avonduren. Bij deeltijd MBO Logistiek opleiding is het niet nodig om een baan bij een logistiek bedrijf te hebben, bij BBL moet dat wel.

De MBO school bij jou in de buurt kan je meer vertellen over hun mogelijkheden van MBO Logistiek.

 

HBO Logistiek

HBO Logistiek kun je volgen aan diverse hogescholen in Nederland. In het algemeen wordt je met een HAVO of MBO4 diploma toegelaten. Er kunnen echter per hogeschool kleine verschillen in toelatingseisen zijn.

HBO Logistiek leidt in de regel op tot logistiek manager, logistiek projectmanager of logistiek adviseur. Na je HBO opleiding begin je vaak als logistiek planner of als assistent in een logistiek project. Afhankelijk van je mogelijkheden en ambities groei je dan door naar een leidinggevende functie van logistiek manager of naar logistiek projectmanager.

Een HBO Logistiek opleiding duurt 4 jaar. Je kunt HBO Logistiek volgen in voltijd, duaal of deeltijd. Bij een voltijd HBO opleiding ga je de hele week naar school. Tijdens de opleiding volg je stage. De opleiding wordt meestal afgerond met een afstudeeropdracht die ook bij een bedrijf wordt gedaan. Bij duaal HBO Logistiek werk je al in een logistieke functie en ga je nog 1 dag per week naar school. Bij deeltijd volg je de opleiding in de avonduren. Bij deeltijd HBO Logistiek opleiding hoef je geen baan bij een logistiek bedrijf te hebben om de opleiding te kunnen volgen. Bij duaal HBO Logistiek moet dat juist wel.

Heb je HBO Logistiek goed afgerond, dan mag je de titel Bachelor of Business Administration voeren.

HBO Logistiek kun je volgen in Amsterdam, Arnhem, Breda, Emmen, Haarlem, Rotterdam en Zwolle.

 

APICS

APICS (American Production and Inventory Control Society) is een Amerikaanse vakvereniging voor logistiek. APICS is wereldwijd een begrip in de logistiek.
APICS biedt twee opleidingen:

  • CPIM (Certified in Production & Inventory Management) en
  • CSCP (Certified Supply Chain Professional)

Deze opleidingen worden hieronder toegelicht.

APCS CPIM

APICS CPIM bestaat sinds 1971 en is wereldwijd een begrip in de logistiek. APICS CPIM is een logistiek opleiding op HBO-niveau. In de opleiding komen alle logistieke onderwerpen aan de orde, maar er is vooral veel aandacht voor productielogistiek, lean en planning (master production planning, sales & operations planning en MRP).

Het lesmateriaal en het examen is in het Engels.

De opleiding bestaat uit vijf blokken. Per blok doe je examen. Je moet alle blokken van de opleiding volgen. De totale opleiding APICS CPIM duurt 1 jaar en 3 maanden.

Heb je APICS CPIM afgerond, dan mag je de titel CPIM voeren. Om deze titel te mogen blijven voeren zul je wel je kennis moeten onderhouden door het volgen van seminars, bedrijfsbezoeken, etc..

APICS CPIM kun je volgen bij diverse opleidingsbureaus in Nederland, via klassikaal onderwijs of via zelfstudie.

APICS CSCP

APICS CSCP bestaat sinds 2005. Door de positieve reacties van zowel cursisten als werkgevers wordt deze opleiding al snel zeer bekend in de logistieke wereld. APICS CSCP is een opleiding op HBO-niveau. In deze opleiding wordt met name gekeken naar supply chain management: het optimaal aansturen van activiteiten van leveranciers, distributeurs en klanten in een internationale omgeving. In APICS CSPC is verder veel aandacht voor informatietechnologie, zoals ERP.

Het lesmateriaal en het examen is in het Engels.

De opleiding bestaat uit drie blokken, waarvoor je in 1 keer examen doet aan het einde van de opleiding. Je moet alle blokken van de opleiding volgen. De totale opleiding duurt ongeveer 9 maanden.

Na de opleiding APICS CSCP mag je de titel CSCP voeren. Ook voor CSCP geldt dat als je deze titel wilt blijven voeren, zul je je kennis moeten onderhouden door het volgen van beurzen, seminars, bedrijfsbezoeken, etc.

APICS CSCP kun je volgen bij diverse opleidingsbureaus, via klassikaal onderwijs, maar ook via zelfstudie.

 

ELA

ELA (European Logistics Association) is een samenwerkingsverband van Europese vakverenigingen voor logistiek.
ELA biedt drie opleidingen:

  • EJLog (ELA Junior Logistician)
  • ESLog (ELA Senior Logistician)
  • EMLog (ELA Master Logistician).

EMLog is een opleiding is op academisch niveau en wordt verder buiten beschouwing gelaten. Voor meer informatie zie VLM EMLog. EJLog en ESLog worden hieronder toegelicht.

EJLog

EJLog is een logistiek opleiding op MBO-niveau. Ejlog bestaat uit 4 modules die je kunt kiezen uit in totaal 6 modules. De onderwerpen die aan bod komen, kun je dus grotendeels zelf bepalen aan de hand van je eigen wensen en interesses.

Het lesmateriaal en het examen is in het Nederlands.

De totale EJLog-opleiding duurt 1 jaar en 3 maanden. Naast dat je de totale EJLog-opleiding kunt volgen, kun je er ook voor kiezen om een losse module te volgen. Een losse EJLog-module volgen duurt meestal 3 maanden.

Na het goed afronden van 4 modules EJLog mag je de titel EJLog voeren. Deze titel hoef je niet te onderhouden door het volgen van seminars, bedrijfsbezoeken, etc..

Voor meer informatie over EJLog zie de blogserie over EJLog.

ESLog

ESLog heeft dezelfde opbouw als EJLog, maar heeft meer modules en is een logistiek opleiding op HBO-niveau. ESlog bestaat uit 6 modules die je kunt kiezen uit in totaal 8 modules. Ook bij ESLog kun je de onderwerpen die aan bod komen dus grotendeels zelf bepalen afhankelijk van je eigen wensen en interesses.

Het lesmateriaal en het examen is in het Nederlands.

De volledige ESLog opleiding duurt 2 jaar. ESLog is ook geschikt om alleen een losse module te volgen. Een losse EJLog-module duurt meestal 3 maanden.

Na het goed afronden van 6 modules ESLog mag je de titel ESLog voeren. Deze titel hoef je niet te onderhouden door het volgen van seminars, bedrijfsbezoeken, etc..

Voor meer informatie over ESLog zie de blogserie over ESLog.

 

Conclusie

Er zijn dus vele mogelijkheden voor logistiek opleidingen. Maar hoe maak je nu een keuze?

Allereerst zul je moeten kijken naar het niveau van de opleiding. In het algemeen geldt: hoe hoger het niveau van de opleiding, hoe meer mogelijkheden de opleiding je biedt op interessant werk. Maar het is ook de vraag: kun je voldoen aan de toelatingseisen en welk niveau (MBO of HBO) past op dit moment het beste bij je.

Op MBO-niveau kom je uit op MBO Logistiek of EJLog. Heb je net een opleiding afgerond en wil je verder leren maar wel tegelijk werken dan is MBO Logistiek BBL een goede keuze. Wil je juist voltijd naar school, kijk dan naar een MBO Logistiek BOL. Heb je al een baan en wil je je logistieke kennis meer ontwikkelen, dan is EJLog het meest geschikt.

Op HBO-niveau heb je de keuze uit HBO Logistiek, APICS CPIM, APICS CSCP of ESLog. Heb je net een opleiding afgerond en wil je voltijd studeren, kijk dan naar HBO Logistiek in voltijd. Als je een baan in de logistiek hebt en je wilt verder studeren door werken en leren te combineren, dan is HBO Logistiek duaal een goede keuze. Heb je al een baan en wil je je logistieke kennis meer ontwikkelen, dan is APICS CPIM, APICS CSCP of ESLog het meest geschikt.

APICS CPIM is vooral interessant als je veel te maken hebt met productielogistiek. Ligt je belangstelling meer op het gebied van internationale supply chains dan komt APICS CSCP in beeld. Wil je een brede logistiek opleiding met de vrijheid om onderwerpen te kiezen naar je eigen wensen en interesses dan is ESLog het meest geschikt.

In de keuze kun je verder nog de taal van de opleiding een rol laten spelen (APICS in het Engels, ESLog in het Nederlands).