Veiligheidsvoorraad? Flauwekul!

“De leverancier levert niet meer. Heeft hij een goede reden voor. Daar ga je met de veiligheidsvoorraad. Natuurlijk bij lange na niet genoeg om dit op te vangen. Veiligheidsvoorraad hoger? Dan moet ik dat voor alle artikelen doen. Kan ik wel een magazijn bijbouwen.”

Vorige week een blog over het berekenen van de veiligheidsvoorraad. Hierin stond een voorbeeld van een artikel met een afzet van gemiddeld 100 per maand. De veiligheidsvoorraad kwam uit op 49.

Maar stel precies hetzelfde voorbeeld. Alleen in de laatste twee perioden was er geen afzet. De veiligheidsvoorraad wordt dan 110. Reken het gerust even na. Het is meer dan een verdubbeling van de veiligheidsvoorrraad!

Wat is er gebeurd in die laatste twee perioden? De leverancier van de leverancier kon niet leveren. We krijgen geen spullen. We hebben dan ook geen afzet. De supply chain komt – met gierende remmen – tot stilstand.

In deze situatie neemt de veiligheidsvoorraad – door de berekening – toe. En nog steeds is het niet genoeg om dit op te vangen. Daar is veiligheidsvoorraad ook helemaal niet voor bedoeld. Veiligheidsvoorraad is bedoeld om lichte schommelingen rond een gemiddelde op te vangen.

En dan nu de tip: reken je met veiligheidsvoorraad ga dan niet zo maar de berekening van veiligheidsvoorraad toepassen. Dat is flauwekul! Ook niet automatisch het ERP-systeem laten rekenen. Eerst je afvragen of er ook ‘bijzondere situaties’ tussen zaten. En iedere dag in de logistiek zit vol met ‘bijzondere situaties’. Daarom is het zo’n boeiend vak…..

En die ‘bijzondere situaties’ dan? Wat moet je daar dan mee? Supply chain risico management werkt dan beter. Risico’s in kaart brengen. Vantevoren alternatieve producten, leveranciers, werkwijzen bedenken. En dit inschakelen op het moment dat de situatie zich voordoet.

En dan kan de veiligheidsvoorraad gerust iets lager ….

Meer over voorraadbeheer in de online training voorraadbeheer ->

Meer over voorraadverlaging in de online training voorraad verlagen: hoe doe je dat? ->