Supply Chain Risicomanagement hype?

En opnieuw een aswolk op IJsland.
En de roep om Supply Chain Risicomanagement. Er is zelfs een heuse afkorting voor: SCRM. Er worden seminars en masterclasses georganiseerd. Mogen we het een hype noemen, of niet?

De afgelopen jaren stonden bol van veranderingen in de supply chain. Hieronder een korte, vast niet volledige, maar wel herkenbare, opsomming van de trends. En de gevolgen voor risico’s in de supply chain.

Trend: Globalisering. Supply chains worden langer, strekken zich uit over de hele wereld en worden meer complex.
Gevolg: de ketting krijgt meer schakels. En iedere ketting is zo sterk als zijn zwakste schakel. De kans dat de ketting zijn gehele kracht verliest wordt dus groter.

Trend: Just-in-time en lean. Veiligheidstijd, veiligheidsvoorraad en verspillingen zijn drastisch teruggebracht.
Gevolg: de speling is uit de keten. Ruimte om op onverwachte gebeurtenissen te reageren is er niet meer. Verspilling inbouwen is geen optie bij internationale druk van concurrentie.

Trend: Centralisatie en schaalvergroting. Productie en distributie van verschillende supply chains concentreert zich steeds meer in grote bedrijven en knooppunten. Inkoop consolideert en bepert het aantal leveranciers.
Gevolg: er komt meer afhankelijkheid van minder partijen. De kwetsbaarheid van de supply chain neemt daarmee ook toe.

Trend: Uitbesteden. Meer en meer worden (core en non-core) activiteiten uitbesteed.
Gevolg: verlies van controle op deze activiteiten. En juist bij een calamiteit is controle belangrijk.

De conclusie is: Supply Chain Risicomanagement is geen hype. De ‘supply chain’ wereld is namelijk structureel veranderd. Het aantal mogelijk risico’s en de mogelijke impact van die risico’s is flink toegenomen. Aan de ‘supply chain’ bewoners om zich te reorganiseren. Want een vulkaan op Ijsland kun je niet stoppen. Maar wel kun je nu al bedenken wat je gaat doen om de gevolgen van een ramp op je supply chain tegen te houden.

Meer over supply chain risico management in de online training supply chain risico management ->
Of volg de Yacht Masterclass Supply Chain Risk Management. (aanmelden via LinkedIn)

One thought on “Supply Chain Risicomanagement hype?

Comments are closed.