Minder voorraad reserve-onderdelen

“Flink aan het opruimen geweest in het magazijn. Weg met die spullen waar al tijden geen vraag meer naar was. De collega’s in het magazijn en van de financiële afdeling zijn weer blij met me. Weer wat ruimte in de stellingen en op de balans.”

Nog geen dag later gaat de telefoon: “%@# … machine … %@# … stuk. Kunnen jullie reserve-onderdelen leveren. Snel!”. Ja hoor, precies die spullen die ik net hebt opgeruimd.”

Maanden is er geen vraag en ligt er wel voorraad. Maar als we het nodig hebben, dan moet het er wel zijn! Denk bijvoorbeeld aan slow-movers, maar ook aan reserve- of service-onderdelen voor machines. Machines gaan altijd stuk op het moment dat het je niet uitkomt…

Hoe plan je iets dat onregelmatig is? Met ‘bootstrapping’! Een methode speciaal bedoeld om een onregelmatige vraag te voorspellen. ‘Bootstrapping’ neemt heel veel steekproeven uit het verleden en berekent daar een gemiddelde van.

“Prima, maar wat heb ik daar aan?” Nou, voor producten met een onregelmatige vraag is het dé methode om de voorraad laag te houden en toch niet mis te grijpen als het er op aan komt.

Dat lijkt me iets wat de moeite waard is om verder in te duiken. Ik heb een online training gemaakt waarmee je meer kunt leren over deze methode. Met voorbeeldgegevens kun je zelf aan het rekenen. Beter nog: gebruik je eigen vraaggegevens! Dan weet je gelijk of in jouw situatie minder voorraad of meer service mogelijk is.

Meer over bootstrapping en voorraadbeheer van reserve-onderdelen in de online training bootstrapping ->