Kritische succesfactor ERP: Controleren

In de blogserie over ERP nu de achtste en laatste kritische succesfactor van een ERP-implementatie: controleren.

Vertrouwen is goed, controleren is beter. Dat geldt ook bij een ERP-implementatie.
Ga dus controleren. Begin er mee tijdens de implementatie. Zeker op het moment dat je van start gaat met het nieuwe ERP-systeem wordt het enorm belangrijk.

Het gaat om vragen als: zitten alle orders goed in het systeem? Klopt de voorraad? Zijn alle bestellingen aan leveranciers de deur uit? Kloppen alle formulieren (orderbevestigingen, facturen, productiebonnen, etc..)? Hebben de gebruikers voldoende kennis om met het ERP-systeem te werken? Staan alle artikelen foutloos in het nieuwe ERP-systeem ? Enzovoorts, enzovoorts.

Dus niet ‘er op vertrouwen’ dat het allemaal er goed in staat. Controleren – en zeker weten – dat het er allemaal goed in staat.

Tip: bedenk al tijdens de implementatie hoe er gecontroleerd gaat worden of het ERP-systeem goed is gevuld. Een ERP-systeem heeft vele standaardoverzichten die je hiervoor kunt gebruiken. Of je kunt zelf overzichten (laten) ontwikkelen voor dit doel.

Meer over ERP in de online training ERP implementatie ->
Meer over ERP in de online training ERP optimalisatie ->
Meer over ERP in de online training KPI Managementinformatie ->

One thought on “Kritische succesfactor ERP: Controleren

  • Kortom, zorg voor een zorgvuldige testcase die alle facetten van het systeem raakt, inclusief een gewenste uitkomst. Dit is wat anders dan schaduwdraaien, immers het nieuwe systeem kan een heel andere werkwijze of zelfs financiele afhandeling kennen waardoor deze niet zonder meer met het oude systeem te vergelijken is (nog afgezien van de hoeveelheid dubbel werk).

    De testcase kan zelfs de leidraad voor de gehele implementatie zijn, maar is vooral niet statisch. Het levert de juiste informatie op ter onderbouwing van de diverse GoNoGo beslissingen gedurende een implementatie.

Comments are closed.