10 tips om het ERP-systeem om zeep te helpen

Een ERP-systeem, da’s toch niet bedoeld om echt waardevolle informatie uit te halen? Nee, absoluut niet! ERP moet je gebruiken als een soort bonnenmachine. Het is toch vooral handig dat je niet steeds weer die klantgegevens op de orderbevestiging hoeft te typen. Dat doet ERP dan voor je.

Of hoor jij bij die bedreigde diersoort. Dat uitstervend ras. Met een ERP-systeem. Waar ook nog eens echte informatie uit komt. Met een (1!) druk op de knop?
Kan niet de bedoeling zijn. Knoop dan deze tien tips goed in je oren. Tien gouden tips om je ERP-systeem om zeep te helpen. En ga aan de slag.

  1. Voer nieuwe gegevens in zodra je ze hebt. Ook al is het nog niet compleet. Dan heb je dat al vast gedaan. Je kunt het later – als je wat meer tijd hebt – altijd nog aanvullen.
  2. Stagiairs zijn goedkope arbeidskrachten. Zet ze vooral in bij tijdrovende klussen, zoals het bijwerken van stamgegevens.
  3. Laat nieuwe medewerkers eerst zelf het ERP-systeem ontdekken. Wat ze dan zelf nog niet snappen, kunnen ze altijd nog vragen aan anderen. Dat scheelt een hoop inwerktijd.
  4. Vraag je nooit, maar dan ook echt nooit, af wat er met de gegevens gebeurt nadat jij ze hebt ingevoerd. Dat is namelijk hun verantwoordelijkheid.
  5. Vraagt het ERP-systeem iets dat je niet snapt? DOORENTEREN!
  6. Automatiseer! Als je bijvoorbeeld na het invoeren van een gegeven op TAB, pijltje omhoog en ENTER moet drukken, oefen dit dan. Oefen het zo vaak dat het een automatisme wordt. Dan is tijdswinst. Iedere keer weer.
  7. Is het echt belangrijk? Hou het dan in Excel bij. Je kunt daar namelijk veel gemakkelijker dingen in aanpassen als je een foutje hebt gemaakt.
  8. Logistieke dingen zijn van logistiek, financiele dingen zijn van de financiele administratie en verkoop dingen zijn van verkoop. Zorg er voor dat iedere afdeling zijn eigen administratie krijgt. Dan zit je elkaar ook niet in de weg.
  9. Komt er iets op een lijstje of formulier te staan dat niet klopt? Ga dan niet met Tipp-ex aan de slag. Dat is ouderwets. Exporteer het naar Word of Excel en pas het daarin aan.
  10. Bij twijfel zoveel mogelijk gegevens invoeren. Je kunt later altijd nog beslissen of je het ook wil bijhouden of niet.

Meer over ERP in de online training ERP implementatie ->

Meer over ERP in de online training ERP optimalisatie ->